Dag van de Buren

fr
Inschrijving

Nieuws

Nieuws, Tips en trucs 16 april 2019

Goed eten voor je gezondheid en die van de biodiversiteit

Supermarkt op de hoek van de straat, toegewijde afdeling in supermarkten, gespecialiseerde lokale producenten … Overal wordt “bio” steeds populairder . Het produceren, kopen en consumeren van biologische producten is inderdaad een verantwoordelijke burgeraanpak die steeds meer aanhangers heeft. Er zijn veel motieven om bio te consumeren, namelijk: bijdragen aan de bescherming van de biodiversiteit en het milieu of om de gezondheid te behouden.

Tegenwoordig wordt de meest gebruikte methode van landbouw en veeteelt “intensief” genoemd. Het doel is om de opbrengst per hectare of per dier te maximaliseren. Daartoe is het afhankelijk van monoculturen, het gebruik van pesticiden en kunstmest voor velden en antibiotica voor dieren.

Deze productiemethode is schadelijk voor onze gezondheid en die van de biodiversiteit. Het vervuilt de bodem, water en lucht, het leidt tot het verdwijnen van een groot aantal insecten en dieren (inclusief vogels) en produceert broeikasgassen die de klimaatverandering verhogen. Een alternatief zoals biologische landbouw is logisch.

Het basisprincipe van biologische landbouw is om, in overeenstemming met seizoensgebonden cycli, te zorgen voor de kuddes, gewassen, grond en alle soorten die daar leven. Deze vormen en geven op natuurlijke wijze de elementen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de planten.

De rol van de mens is dus om het leven van de bodem te bevorderen, zodat de plant het essentiële voedsel voor zijn ontwikkeling eruit haalt. Gedaan met chemicaliën en GGO’s. De dieren worden opgevoed in meer respectvolle omstandigheden, gevoed met biologisch voedsel, vaak van de boerderij zelf.

Deze agrobiologische benadering heeft veel positieve aspecten: het behoudt natuurlijke bronnen en biodiversiteit. Het bevordert kwalitatief voedsel zonder pesticiden en andere giftige chemicaliën. Het handhaaft de activiteit van plattelandsgebieden en de landbouwsector. En nogmaals, het bevordert de lokale en seizoensgebonden handel.

Een hoopvol motieven om opkomende en bestaande initiatieven te ondersteunen! Inderdaad, chemische producten als voedsel, zijn niet erg smakelijk! Dus geen paniek, er zijn veel alternatieven! Adopteer ze om gezonder te eten:

  • Voor de maaltijd, denk in termen van nabijheid en bio. Ga naar lokale biologische producenten, doe de deur open van gespecialiseerde minimarkets, je zult echt gepassioneerde producenten ontdekken wie je naar kwaliteitsvol voedsel zal begeleiden. Lees de labels en kies zorgvuldig je producten.
  • Beperk je consumptie van rood vlees tot een maximum van 500 gram per week. Het is de Hogere Raad van Gezondheid die het aanbeveelt! Met rood vlees bedoelen we meestal rund, varken, schapenvlees of lam, maar ook andere diersoorten. Vleesproducten op basis van rood vlees moeten zo veel mogelijk worden vermeden. Ze bevatten vaak conserveermiddelen (nitrieten en nitraten) die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
  • Geen paniek, je moet geen vegetariër worden. Maar denk aan het vullen van je borden met biologisch pluimvee, geëtiketteerde vis en vooral andere alternatieven van plantaardige oorsprong. Deze voedingsmiddelen worden steeds populairder en wijdverbreid. Ze worden bovendien geadopteerd door degenen die ze proberen. 
  • De meeste speciaalzaken, biologische winkels en supermarkten bieden een ruime keuze aan vegetarische producten. Een dieet rijk aan plantaardig voedsel verlaagt gezondheidsrisico’s en draagt bij tot een meer milieuvriendelijke en biodiversiteitsvriendelijke voedselproductie.
  • Voor je tuin, moestuin of je plantenbakken, vermijd het gebruik van pesticiden, waaronder herbiciden. Het doodt onkruid, maar ook alles wat leeft! En naast het feit dat het water en bodem vervuilt, is dit niet zonder risico voor de gezondheid! Gebruik in plaats daarvan natuurlijke meststoffen zoals thuiscompost: dit is een kans om een gemeenschappelijke compost met je buren te creëren.
  • Ondersteun biodiversiteit (insecten, vogels …) met nestkasten, stapels dood hout, inheemse bloemenweiden … Dit alles draagt bij aan het natuurlijke beheer van je tuin: spinnen die muggen en andere onwenselijke insecten eten. Lieveheersbeestjes, kostbare bondgenoten in de strijd tegen plagen, zullen gulzig en met veel plezier je bladluizen verslinden.
  • Tegen naaktslakken bestaan er eenvoudige, effectieve en chemicaliënvrije middelen om ze van struiken, salades en andere planten te jagen: houtas of eierschalen worden rond de planten verpletterd om ze te beschermen (slakken haten om dit te overbruggen, het irriteert ze), een schotel met bier … Om andere kleine storende dieren weg te houden, gebruik natuurlijk afwerende planten.
  • En vergeet vooral niet je kleine producties te proeven! Wat is er beter dan te genieten van een goede maaltijd waarvan we de oorsprong kennen.Aan jou nu om deze goede tips toe te passen voor de Dag van de Buren, maar ook in je dagelijks leven. Elk gebaar telt voor je gezondheid en dat van de biodiversiteit!

 

 

 

Onze institutionele partners

Onze private partners

Onze media partners