Dag van de Buren

Inschrijving

Nieuws

Nieuws, Tips en trucs 12 maart 2019

Rationele voeding in het voordeel van de biodiversiteit

Hey buren, hebben jullie het gezien? De zon begint het puntje van zijn neus te tonen! Over een paar maanden is hij een van jouw VIP gasten op het feest.

Nu we het er toch over hebben, heb je al nagedacht over wat je gaat voorbereiden? Wat ga je in je borden serveren? Hoe ga je de dorst lessen? Consumeer idealerwijs lokaal en seizoensgebonden consumeren!

Kwaliteitsvruchten en groenten eten is essentieel, maar niet om het even welk!

De productie en het transport van ons voedsel heeft veel negatieve gevolgen voor het milieu. Tussen een exotisch fruit dat geproduceerd is op een aantal duizenden kilometers en een seizoensgebonden stuk fruit dat geproduceerd is in ons land, is het verschil enorm. Inderdaad, door het transport van de andere kant van de wereld of de verwarming van kassen in België om bijvoorbeeld voldoende productie buiten het seizoen te kunnen verzekeren, ontstaan onder andere broeikasgasemissies die resulteren in drastische klimaatveranderingen.

Wist je dat de klimaatverandering gelinkt is met het verlies van biodiversiteit? De diversiteit van het klimaat heeft de biodiversiteit gevormd en biodiversiteit heeft het klimaat beïnvloed. Tegenwoordig neemt de biodiversiteit af en neemt het steeds kleinere hoeveelheden COշ, fijn stof en giftige deeltjes op. Het reguleert daarom steeds minder het klimaat. Neem een kijkje naar een seizoenskalender om uw producten zorgvuldig uit te kiezen. Zorg ervoor dat je de ecologische impact van jouw voedsel vermindert door lokaal en seizoensgebonden te eten!

 

Herstel de banden, een burger daad binnen handbereik!

Lokaal eten is ook een gezellige gelegenheid om de mensen te ontmoeten die het dagelijks lokale voedsel klaar maken. Duw de deur van jouw lokale bakker open, van jouw slager om de hoek, van de lekkere kaasmaker en begroet de tuinbouwers … Maak kennis met de producenten en ambachtslieden van jouw streek, ontdek hun praktijken, hun handelskanalen en hun positieve bijdragen aan het milieu.

Ontdek ook je terroir, zijn specialiteiten, zijn tradities, … Wees trots op je regio! Waarom niet een lokale markt organiseren waar lokale producten aan andere buren worden voorgesteld? Denk aan de nabijheid voor je feest! Terwijl je lokaal consumeert, draag bij aan het verminderen van afval.Heb je nagedacht over het maken van een buurtcompost? Je plaatst er je selectief ingezameld organisch-biologisch materiaal : schillen van fruit en groenten, koffiedik, kruidenthee, oud brood, overgebleven eten van je maaltijden, grasmaaisel, bladeren en snoeihout…

Composteren is positief op verschillende niveaus: Besparingen voor iedereen als individu en voor de samenleving als geheel. Minder afval wordt door de gemeenschap ondersteund: minder transport, verbranding, stortplaatsen, … Voordelig voor het milieu! Gebruikt voor alle gewassen, fruit, groenten, planten, bomen, …, compost vervangt chemische meststoffen. Een deel van het rijkdom die door land- en tuinbouwactiviteiten uit de bodem wordt gehaald, zal aan hen teruggegeven worden.

Gehaast? Geen ideeën? Geen tijd om de tour te doen? Blijf gewoon verbonden! Lokaal is gemakkelijker dan je denkt! Veel websites brengen je in contact met jouw lokale producenten. Nabijheidsmarkten, leveringen, groeperingen van orders, … er zijn veel mogelijkheden binnen handbereik. Dus, probeer!

In collaboratie met onze partner #BeBiodiversity

 

Onze institutionele partners

Onze private partners

Onze media partners